Monday, May 27, 2013

“Touristic purpose” deforestation (episode 1)



Transformarea domeniului schiabil de pe muntele Postavarul s-a facut cu un mare sacrificiu pentru padure, fiind distrus fara discernamant un ecosistem. Cei 8 kilometri de partie creati in ultimii ani au extins domeniul schiabil la 24 de km, spre bucuria impatimitilor sportului, dar au condus la distrugerea unor fasii intregi de padure. 60 de hectare de padure de pe muntele Postavarul au fost taiate de-a lungul timpului, pentru a face loc partiilor.


In special vara, perivelistea este dezolanta. In anul 2012, portiunile de partie nou create aratau ca un desert la inaltime, pe care ploile il transformau intr-o mlastina. Utilajele abandonate pe pantele abrupte si dezgolite, instalatiile de telescaun si lumina neinstalate intregesc peisajul. Lacul artificial creat in apropierea cabanei Postavarul le-a dat mult de furca constructorilor, panza freatica din imediata apropiere generand surparea lui repetata.

 

Sa spunem ca in numele potentialului turistic un astfel de sacrificiu merita facut.

Problema apare in momentul aducerii in discutie a inutilitatii unei astfel de transformari a reliefului si de ce nu a investitiei, inutilitate data de natura insasi. La Poiana Brasov zapada este mult prea putina si prezenta pentru un timp mult prea scurt calandaristic, pentru a face sa “merite” o astfel de distrugere.


Nu voi comenta pe acest blog cine, cum si in ce fel a participat la investitie si cine are de castigat de pe urma ei, nu este scopul acestui blog.

 









No comments:

Post a Comment