Monday, May 27, 2013

Deforestation – a national problem (episode 2) – Piatra Mare Mountain


In perioada 1990-2011, in Romania s-au taiat ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn. In afara problemelor legate de distrugerea ecosistemelor, a faunei si florei din zonele afectate, aflate pe tot teritoriul Romaniei, taierea necontrolata si ilegala a padurilor a condus la aparitia unor fenomene la care putini se gandesc: inundatiile si alunecarile de teren.

Daca autoritatile competente nu vor lua masuri cat mai repede, o previzune sumbra va deveni realitate: in maximum 50 de ani, padurile tarii se vor transforma in culmi golase din care vor lipsi animalele.

In data de 6 aprilie 2013, Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, declara ca principala cauză a inundaţiilor în România o reprezinta defrişările necontrolate de păduri si tăierile ilegale.
"Principala cauză a producerii inundaţiilor în România sunt defrişările necontrolate de păduri, tăierile ilegale. Din păcate, în ultima perioadă acest fenomen a devenit din ce în ce mai puternic. Am primit un raport al Curţii de Conturi cu cifre îngrijorătoare: începând cu 1990 şi până în 2011 în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, ceea ce înseamnă că România a pierdut peste cinci miliarde de euro. Efectele le vedem, inundaţiile sunt efectele acestor tăieri ilegale şi aţi văzut, în ultima perioadă inundaţiile provocate de scurgeri de pe versanţi, de torenţi, sunt din ce în ce mai prezente", a spus ministrul.  

 Ministrul Varga sustine ca autorităţile acţionează pentru intarirea cadrului legislativ, pentru interzicerea tăierii ilegale a pădurilor.
"Acţionăm în două feluri, pe de o parte întărim cadrul legislativ astfel încât să nu mai fie permisă tăierea necontrolată a pădurilor în România, iar pe de altă parte vom înteţi controalele şi vom lua măsurile drastice pe care ni le va oferi cadrul legal pentru cei care devastează pădurile din România", a afirmat Varga.
mediafax  

Pastrand o nota optimista asupra declaratiilor oficiale si a drumului lor spre implementare, putem doar spera ca peste 50 de ani sa mai avem habitate naturale.










No comments:

Post a Comment